Misja Senior

Pomoc Seniorom definiuje naszą działalność zgodnie z hasłem „Pomagamy cieszyć się życiem”.
Seniorzy są nam szczególnie bliską grupą osób. To przecież nasi dziadkowie, rodzice, bliscy nam sąsiedzi, a także członkowie naszych społeczności lokalnych. Zależy nam aby jesień ich życia była jak najbardziej radosna. Pragniemy pomagać im zarówno w kwestiach socjalnych, jak też wspierać ich w aktywności intelektualnej i fizycznej.

Chcemy zerwać z obecnym wizerunkiem polskiego Seniora, który kojarzy się ze smutną starością, chorobami, samotnością i brakiem aktywności.

Pomagamy osobom starszym w zachowaniu wysokiej jakości życia oraz uniknięciu wykluczenia ze społeczeństwa.

AKTYWNY SENIOR

Dbanie o zdrowie to także zdrowy i aktywny tryb życia, dlatego staramy się promować aktywność fizyczną. Dla Seniorów szczególnie ważne jest dobranie odpowiedniej aktywności do wieku, stanu zdrowia i upodobań, co może pomóc im pozostać jak najdłużej w pełnej sprawności fizycznej. Promujemy aktywności na świeżym powietrzu np. nordic walking i Tai-Chi. Prowadzimy spotkania Seniorów z instruktorami i zachęcamy ich do udziału w zajęciach.

Jesteśmy partnerem społecznym DOZ Maratonu, w którym uczestniczy duża grupa osób w wieku 60+.

AKTYWNOŚĆ INTELEKTUALNA

Zaangażowanie Seniorów w życie społeczne jest ważnym aspektem, który pozwala im nadal czuć się potrzebnymi. Dzięki uczestnictwu w różnych zajęciach i projektach nie czują się wykluczeni. Chcemy połączyć profilaktykę i edukację poprzez dostarczanie Seniorom profesjonalnej dawki wiedzy, a także organizowanie im czasu, aby nie czuli się samotni.

Konferencje i spotkania

Organizujemy cykliczne wykłady na temat różnych aspektów zdrowotnych. Za wartość merytoryczną wszystkich spotkań odpowiadają cenieni eksperci oraz specjaliści z wybranych dziedzin – lekarze, dietetycy, psychologowie, terapeuci, fizjoterapeuci, ratownicy medyczni.

Wydajemy materiały edukacyjne na tematy dotyczące zdrowia, leczenia i szeroko pojętego dbania o zdrowie.

Promujemy i rozdajemy seniorom podczas konferencji „Koperty Życia”. Podczas konferencji Seniorzy mają także możliwość konsultacji z prawnikami, policjantami, finansistami i urzędnikami m.in. Rzecznikiem ds. Seniorów. Promujemy i rozdajemy seniorom podczas konferencji „Koperty Życia”.

Książka dla Seniora

Organizujemy spotkania autorskie i promocje ciekawych pozycji książkowych. Organizujemy zbiórki książek dla Centrów Aktywnego Seniora i wyposażamy ich biblioteki.

Koncerty muzyczne

W myśl hasła „muzyka łagodzi obyczaje”,  a także wiedząc, że ma ona terapeutyczny wpływ organizujemy koncerty muzyczne.

POMOC SOCJALNA

Problem braku środków na zakup leków dosięga najczęściej Seniorów. Co 3 z nich nie wykupił leków, gdyż nie było go na to stać. Niskie emerytury oraz wstyd przez brakiem pieniędzy zmusza ich do rezygnacji z wykupienia recepty oraz zrezygnowania z życia społecznego.

Wspieramy organizacje pomagające Seniorom. Współpracujemy z DPS-ami na terenie całego kraju.

To dla nich organizujemy świąteczne akcje „Pomagaj z nami” dzięki czemu do placówek trafiają niezbędne środki higieniczne, środki opatrunkowe, kosmetyki, a także zioła i inne niezbędne produkty.

Przekaż 1 % podatku na DOZ Fundację

Chcę pomóc Doz fundacja