Misja Senior

Pomoc Seniorom definiuje naszą działalność zgodnie z hasłem „Pomagamy cieszyć się życiem”.
Seniorzy są nam szczególnie bliską grupą osób. To przecież nasi dziadkowie, rodzice, bliscy nam sąsiedzi, a także członkowie naszych społeczności lokalnych. Zależy nam aby jesień ich życia była jak najbardziej radosna. Pragniemy pomagać im zarówno w kwestiach socjalnych, jak też wspierać ich w aktywności intelektualnej i fizycznej.

Chcemy zerwać z obecnym wizerunkiem polskiego Seniora, który kojarzy się ze smutną starością, chorobami, samotnością i brakiem aktywności.

Pomagamy osobom starszym w zachowaniu wysokiej jakości życia oraz uniknięciu wykluczenia ze społeczeństwa.

AKTYWNY SENIOR

Dbanie o zdrowie to także zdrowy i aktywny tryb życia, dlatego staramy się promować aktywność fizyczną. Dla Seniorów szczególnie ważne jest dobranie odpowiedniej aktywności do wieku, stanu zdrowia i upodobań, co może pomóc im pozostać jak najdłużej w pełnej sprawności fizycznej. Promujemy aktywności na świeżym powietrzu np. nordic walking i Tai-Chi. Prowadzimy spotkania Seniorów z instruktorami i zachęcamy ich do udziału w zajęciach.

Jesteśmy partnerem społecznym DOZ Maratonu, w którym uczestniczy duża grupa osób w wieku 60+.

AKTYWNOŚĆ INTELEKTUALNA

Zaangażowanie Seniorów w życie społeczne jest ważnym aspektem, który pozwala im nadal czuć się potrzebnymi. Dzięki uczestnictwu w różnych zajęciach i projektach nie czują się wykluczeni. Chcemy połączyć profilaktykę i edukację poprzez dostarczanie Seniorom profesjonalnej dawki wiedzy, a także organizowanie im czasu, aby nie czuli się samotni.

Konferencje i spotkania

Organizujemy cykliczne wykłady na temat różnych aspektów zdrowotnych. Za wartość merytoryczną wszystkich spotkań odpowiadają cenieni eksperci oraz specjaliści z wybranych dziedzin – lekarze, dietetycy, psychologowie, terapeuci, fizjoterapeuci, ratownicy medyczni.

Wydajemy materiały edukacyjne na tematy dotyczące zdrowia, leczenia i szeroko pojętego dbania o zdrowie.

Promujemy i rozdajemy seniorom podczas konferencji „Koperty Życia”. Podczas konferencji Seniorzy mają także możliwość konsultacji z prawnikami, policjantami, finansistami i urzędnikami m.in. Rzecznikiem ds. Seniorów. Promujemy i rozdajemy seniorom podczas konferencji „Koperty Życia”.

Książka dla Seniora

Czytanie książek jest jedną z najpopularniejszych form spędzania wolnego czasu – także wśród Seniorów. To doskonałą forma relaksu, dbania o swoją sprawność intelektualną, a także pretekst do spotkań i dyskusji. Właśnie dlatego w 2018 roku zainicjowaliśmy akcję „ Książka dla Seniora, czyli Senior  czyta”, polegającą na zbiórce książek dla łódzkich klubów i Centrów Seniora. Do chwili obecnej przekazaliśmy ponad 500 sztuk książek, które Seniorzy mogą bezpłatnie wypożyczyć i zabrać ze sobą do domu. Niedawno postanowiliśmy przypomnieć tę fantastyczną akcję i zachęcić wszystkich do podzielenia się z innymi fragmentami swoich ulubionych bibliografii. Co czyta senior? Jakie książki poleciłby znajomym?  Zachęcamy wszystkich, nie tylko seniorów do włączenia się do akcji. Nagrany przez siebie filmik można zamieścić na naszym fundacyjnym fb.

Koncerty muzyczne

W myśl hasła „muzyka łagodzi obyczaje”,  a także wiedząc, że ma ona terapeutyczny wpływ organizujemy koncerty muzyczne.

POMOC SOCJALNA

Problem braku środków na zakup leków dosięga najczęściej Seniorów. Co 3 z nich nie wykupił leków, gdyż nie było go na to stać. Niskie emerytury oraz wstyd przez brakiem pieniędzy zmusza ich do rezygnacji z wykupienia recepty oraz zrezygnowania z życia społecznego.

Wspieramy organizacje pomagające Seniorom. Współpracujemy z DPS-ami na terenie całego kraju.

To dla nich organizujemy świąteczne akcje „Pomagaj z nami” dzięki czemu do placówek trafiają niezbędne środki higieniczne, środki opatrunkowe, kosmetyki, a także zioła i inne niezbędne produkty.

Przekaż 1 % podatku na DOZ Fundację

Chcę pomóc Doz fundacja