Misja Senior

Pomoc Seniorom definiuje naszą działalność zgodnie z hasłem „Pomagamy cieszyć się życiem”.
Seniorzy są nam szczególnie bliską grupą osób. To przecież nasi dziadkowie, rodzice, bliscy nam sąsiedzi, a także członkowie naszych społeczności lokalnych. Zależy nam aby jesień ich życia była jak najbardziej radosna. Pragniemy pomagać im zarówno w kwestiach socjalnych, jak też wspierać ich w aktywności intelektualnej i fizycznej.

Chcemy zerwać z obecnym wizerunkiem polskiego Seniora, który kojarzy się ze smutną starością, chorobami, samotnością i brakiem aktywności.

Pomagamy osobom starszym w zachowaniu wysokiej jakości życia oraz uniknięciu wykluczenia ze społeczeństwa.

RUCH DLA ZDROWIA

Dbanie o zdrowie to także zdrowy i aktywny tryb życia, dlatego staramy się promować aktywność fizyczną. Dla Seniorów szczególnie ważne jest dobranie odpowiedniej aktywności do wieku, stanu zdrowia i upodobań, co może pomóc im pozostać jak najdłużej w pełnej sprawności fizycznej. Promujemy aktywności na świeżym powietrzu np. nordic walking i Tai-Chi. Prowadzimy spotkania Seniorów z instruktorami i zachęcamy ich do udziału w zajęciach.

Jesteśmy partnerem społecznym DOZ Maratonu, w którym uczestniczy duża grupa osób w wieku 60+.

AKTYWNY SENIOR

Zaangażowanie Seniorów w życie społeczne jest ważnym aspektem, który pozwala im nadal czuć się potrzebnymi. Dzięki uczestnictwu w różnych zajęciach i projektach nie czują się wykluczeni. Chcemy połączyć profilaktykę i edukację poprzez dostarczanie Seniorom profesjonalnej dawki wiedzy, a także organizowanie im czasu, aby nie czuli się samotni.

Przystań Seniora

Konferencje i spotkania

Organizujemy cykliczne wykłady na temat różnych aspektów zdrowotnych. Za wartość merytoryczną wszystkich spotkań odpowiadają cenieni eksperci oraz specjaliści z wybranych dziedzin – lekarze, dietetycy, psychologowie, terapeuci, fizjoterapeuci, ratownicy medyczni.

Wydajemy materiały edukacyjne na tematy dotyczące zdrowia, leczenia i szeroko pojętego dbania o zdrowie.

Promujemy i rozdajemy seniorom podczas konferencji „Koperty Życia”. Podczas konferencji Seniorzy mają także możliwość konsultacji z prawnikami, policjantami, finansistami i urzędnikami m.in. Rzecznikiem ds. Seniorów. Promujemy i rozdajemy seniorom podczas konferencji „Koperty Życia”.

Książka dla Seniora

Czytanie książek jest jedną z najpopularniejszych form spędzania wolnego czasu – także wśród Seniorów. To doskonałą forma relaksu, dbania o swoją sprawność intelektualną, a także pretekst do spotkań i dyskusji. Właśnie dlatego w 2018 roku zainicjowaliśmy akcję „ Książka dla Seniora, czyli Senior  czyta”, polegającą na zbiórce książek dla łódzkich klubów i Centrów Seniora. Do chwili obecnej przekazaliśmy ponad 500 sztuk książek, które Seniorzy mogą bezpłatnie wypożyczyć i zabrać ze sobą do domu. Niedawno postanowiliśmy przypomnieć tę fantastyczną akcję i zachęcić wszystkich do podzielenia się z innymi fragmentami swoich ulubionych bibliografii. Co czyta senior? Jakie książki poleciłby znajomym?  Zachęcamy wszystkich, nie tylko seniorów do włączenia się do akcji. Nagrany przez siebie filmik można zamieścić na naszym fundacyjnym fb.

Koncerty muzyczne

W myśl hasła „muzyka łagodzi obyczaje”,  a także wiedząc, że ma ona terapeutyczny wpływ organizujemy koncerty muzyczne.

TELEFON WSPARCIA

Słuchamy - Wspieramy! Telefon wsparcia dla Seniorów w całym kraju.

Z początkiem października 2022 r. wystartował nowy projekt DOZ Fundacji dbam o zdrowie. Od teraz Seniorzy z całego kraju mogą znaleźć wsparcie w postaci życzliwej rozmowy z wolontariuszami czy też uzyskać bezpłatna poradę specjalistów.

„Pomysł na telefon wsparcia dla Seniorów chodził nam po głowie od dawna. Spotykając się z Seniorami na naszych warsztatach, konferencjach czy koncertach często słyszeliśmy, że fajnie byłoby zrobić coś dla ludzi, którzy jednak z domu nie wychodzą. Sytuacja mocno pogłębiła się w czasie pandemii, kiedy to właśnie Seniorzy byli grupą najbardziej narażoną na ciężki przebieg koronawirusa. Zamknięcie w domach, strach o swoje zdrowie i bez kontaktów z rodziną czy znajomymi mocno odbił się na ich psychice. I duża część z nich już nie powróciła do aktywności społecznej. Musieliśmy zacząć działać” – opowiada Elżbieta Łacina, Prezes DOZ Fundacji.

Projekt składa się z dwóch podstawowych założeń. Po pierwsze jest dostępny dla każdego Seniora w Polsce, gdyż rozmowę prowadzić może z zacisza własnego domu. A dodatkowo – po drugiej stronie słuchawki dzwoniący znaleźć może drugiego Seniora, który chce spędzać swój wolny czas pełniąc dyżury w telefonie wsparcia.

Dopełnianiem misji infolinii jest zaangażowanie na dyżury w infolinii także specjalistów z różnych tematów, bliskich Seniorom. Docelowo każdego dnia rozmową służyć będzie konsultant z innej dziedziny: fizjoterapeuta, farmaceuta, psycholog, dietetyk czy specjalista zagadnień komputerowych. Zarówno wolontariusze, jak i specjaliści swoje dyżury pełnić będą mogli w domu lub w specjalnie przygotowanym na ten cel nowym lokalu na Narutowicza 37 w Łodzi. Infolinia czynna będzie od poniedziałku do soboty w godzinach 16:00 – 20:00. Więcej szczegółów na stronie projektu sluchamywspieramy.pl

Wg badań z raportu przeprowadzonego przez SeniorApp 56,6 % Seniorów  mieszka samemu. Poczucie samotności wśród Seniorów jest częstym i bardzo poważnym problemem. Okres pandemii jeszcze bardziej pogłębił zjawisko izolacji społecznej. Telefon Wsparcia to natychmiastowa i realna pomoc dla osób potrzebujących.

Przekaż 1,5 % podatku na DOZ Fundację

Rozlicz PIT Doz fundacja