Jaś Olbryś - Elbląg

Jaś urodził się w 2010 r. jako zdrowe dziecko i nikt by nigdy nie przypuszczał, że zachoruje na mukowiscydozę. Nieuleczalną genetyczną chorobę.  Jaś ma też częściową niewydolną trzustkę. W drugim roku życia wykryto u niego powiększoną wątrobę  i grudki żółci. Musi przyjmować dużo leków. Dieta małego musi być też uzupełniana o różne witaminy.

Ciągłe pobyty  w szpitalu, leczenie, inhalacja, itp. zabierają bardzo dużo czasu i siły.  Rodzina stara się żyć normalnie, mimo całej listy zakazów, typu nie chodzić do marketów, nie spotykać się z dziećmi, nie dotykać piasku, ziemi, nie pływać… Jasio jest ciekawym, pogodnym chłopczykiem, uwielbia się bawić autkami, rysować kredkami, grać na instrumentach, tańczyć i oglądać bajki, a także majsterkować. Można by wymieniać i wymieniać co lubi Jasio. Jak to dziecko musi wszystkiego dotknąć, spróbować, poczuć na własnej skórze. Mimo wielu zakazów powoli  zaczyna przyzwyczajać się i akceptować nową sytuację i dzielnie ją znosi.