Ada Wnuk - Nowy Tomyśl

Adulka cierpi na SMA I czyli rdzeniowy zanik mięśni. Cały czas jest wentylowana mechanicznie. Rodzice Ady stworzyli dziewczynce wspaniałe warunki. Ada nie musi przy swoim schorzeniu być w szpitalu bowiem ma sterylne szpitalne warunki w domu. Ma tam wszystko, cały niezbędny sprzęt i mamę, która jest z Nią cały czas. Pani Ewelina dla dziewczynki matką, przyjaciółką, opiekunką i pielęgniarką.

Rdzeniowy zanik mięśni typ I (choroba Werdniga – Hoffmanna – SMA I) rozpoznawany jest najczęściej w ciągu kilku pierwszych miesięcy życia dziecka. Proces chorobowy dotyczy neuronów rogów przednich rdzenia kręgowego. Brak impulsów nerwowych dochodzących do mięśni szkieletowych powoduje osłabienie napięcia i siły mięśniowej.

Do opieki nad dziewczynką potrzebny jest sprzęt, taki jak ssak, pulsoksymetr, butlę z tlenem i ambu. Do ssaka potrzebne są jałowe cewniki do odessania gęstej wydzieliny lub pokarmu z jamy ustnej. Cewniki należy przepłukiwać solą fizjologiczną. Potrzebne są więc non stop cewniki, opatrunki jałowe, sól fizjologiczna, a to wszystko jest dość kosztowne.