DOZ Maraton Łódź

Razem z organizatorami DOZ Maratonu tworzymy największy charytatywny maraton w Polsce. Dołącz do nas!

Co wyróżnia nasz DOZ Maraton? Wydarzenie będące połączeniem imprezy sportowej i akcji promującej zdrowy i aktywny tryb życia oraz nowoczesną charytatywność. Biegacze mogą wziąć udział w biegu maratońskim (42 km 195 m) oraz biegu na dystansie 5 km. W 2018 r. po raz pierwszy biegacze zmierzyli się z półmaratonem. DOZ Fundacja dbam o zdrowie od początku jest partnerem społecznym łódzkiego DOZ Maratonu, tworząc i patronując działaniom charytatywnym. Akcja dowodzi, że pomagać można także wykorzystując zaangażowanie, pasje i energię ludzi, że do biegu można zaprosić swoich znajomych, przyjaciół i bliskich – wszystko po to, by pomagać innym.

Start w imprezie uczestnicy traktują jako osobiste wyzwanie, ale też coraz częściej, jako chęć zwrócenia uwagi na potrzebę pomagania. Dlatego podejmujemy współpracę z innymi organizacjami, by działać i pomagać wspólnie – w myśl naszego hasła: „Razem możemy więcej!”. Zawodnicy swój bieg mogą dedykować wybranej przez siebie organizacji pożytku publicznego bądź konkretnej osobie. W tym celu zakładają bądź wspierają zbiórki innych na portalu siepomaga.pl. Również fundacyjna drużyna co roku bierze udział  w biegu a jej Wolontariusze zakładają zbiórki charytatywne dla naszych podopiecznych.

Partnerami DOZ Maratonu były m.in. Fundacja Udaru Mózgu, SOS Wioski Dziecięce, Fundacja Iskierka, Fundacja Dom w Łodzi, Towarzystwo Św. Brata Alberta, Stowarzyszenie na Rzecz Osób z Nieswoistymi Chorobami Jelit „J-elita”, Stowarzyszenie „Liver”, Fundacja „Wspólna Droga”, Fundacja „Dajemy Dzieciom Siłę”.