DOZ Fundacja

Kolacja charytatywna z udziałem Piotra Pustelnika

17 października 2011 r. o godzinie 20.00 w restauracji Satyna przy Placu Komuny Paryskiej 5a w Łodzi odbyła się kolacja charytatywna, której celem była zbiórka pieniędzy na zakup leków dla Fundacji „Dom w Łodzi” – jedynego Domu Dziecka dla chorych dzieci. Łącznie udało się zebrać blisko 23 tys. zł. Organizatorem kolacji była Fundacja Dbam o Zdrowie oraz Pelion S.A. (do niedawna Polska Grupa Farmaceutyczna S.A.). Gościem honorowym spotkania był Piotr Pustelnik – alpinista i himalaista zdobywca Korony Himalajów i Karakorum.

Spotkanie było kontynuacją cyklu kolacji charytatywnych zapoczątkowanego w listopadzie 2010 r. Myślą przewodnią każdego wieczoru jest pytanie „Jak spełniać marzenia?”. Podczas ubiegłorocznej kolacji o swoich marzeniach odpowiadała Natasza Caban – pierwsza kobieta, która samotnie opłynęła świat. Tegoroczną kolację swoją obecnością uświetnił Piotr Pustelnik – instruktor alpinizmu, himalaista, a na co dzień pracownik naukowy Wydziału Inżynierii Procesowej i Ochrony Środowiska Politechniki Łódzkiej oraz wieloletni przyjaciel Fundacji Dbam o Zdrowie. Piotr Pustelnik jest trzecim Polakiem, któremu udało się zdobyć Koronę Himalajów, czyli 14 najwyższych szczytów świata.

W kolacji wzięli udział członkowie Zarządu Pelion S.A., przedstawiciele władz miasta, lokalnych mediów, a także instytucji i przedsiębiorstw, farmaceutów na co dzień współpracujących z firmą Pelion. W organizacji spotkania pomogli też właściciele Restauracji Satyna, którzy bardzo ciepło przyjęli i od razu poparli pomysł zorganizowania kolacji charytatywnej w swoim lokalu.

Przekazując darowiznę na rzecz Fundacji Dbam o Zdrowie wysokości 100 zł każdy mógł spełnić marzenia chorych dzieci. Łącznie udało się zebrać blisko 23 tys. zł. Kwota ta, w formie symbolicznego czeku, została przekazana na ręce Pani Jolanty Bobińskiej, Prezes Zarządu Fundacji „Dom w Łodzi”. Dzięki tej kwoce zostaną zabezpieczone roczne potrzeby na zakup leków i innych art. medycznych dla chorych dzieci. Wg wyliczeń prezes zarządu Fundacji Dom w Łodzi na same leki dla dzieci rocznie potrzeba ok. 12 tys. konieczne są też pozostałe art. medyczne jak lancety, nakłuwacze, gleukometry oraz opatrunki, plastry i sterylne waciki. Dzięki takiej pomocy opiekunowie dzieci nie będą musieli się martwić skąd pozyskać środki na ich zakup.

W domu dziecka dla chorych dzieci przebywa obecnie dziewięcioro dzieci od 3 do 16 lat. Każde cierpi na poważne schorzenie i wymaga stałej opieki i rehabilitacji ale przede wszystkim miłości. To dzięki znalezieniu domu i nowej rodziny dzieci szybciej zdrowieją, nabierają nowych umiejętności, otwierają się na innych.

Dziękujemy wszystkim za pomoc i udział w kolacji charytatywnej. To dzięki Państwu możemy spełnić marzenia chorych dzieci.

Zdjęcia na kolacji wykonał Adrian Biczysko z firmy adr marketing – dziękujemy

Przekaż 1,5 % podatku na DOZ Fundację