Druga siłownia plenerowa dla Seniorów

W piątek, 11 września 2020 r. w Łodzi uroczyście otworzyliśmy strefę rekreacyjno-rehabilitacyjną dla Seniorów. Specjalistyczne urządzenia i ławeczki znajdują się na skwerze przy ul. Strażackiej 11 i posłużą tym razem mieszańcom Chojen. To już druga tego typu inwestycja DOZ Fundacji – pierwsza Strefa Aktywnego Seniora mieści się na ul. Szpitalnej 6 na Widzewie.

Tuż po godz. 11.00 Prezes DOZ Fundacji Elżbieta Łacina wraz z zarządem  Spółdzielni Mieszkaniowej Łódź Chojny uroczyście przecięli wstęgę, oddając do użytku mieszkańcom nową strefę rekreacyjno-rehabilitacyjną. Nowa siłownia mieści się na ul. Strażackiej 11 na osiedlu Chojny. Miejsce to zostało wybrane nieprzypadkowo – większość mieszkańców to osoby po 60 r.ż. Od teraz będą one mogły zadbać o swoje zdrowie i sprawność fizyczną korzystając z nowego fit parku. Na skwerze przy Strażackiej stanęło 6 specjalistycznych urządzeń do aktywności ruchowej na świeżym powietrzu – m.in. biegacz, orbitrek, narty czy sztanga - dostosowanych także do potrzeb osób z niepełnosprawnością oraz 3 wyjątkowe ławeczki z pedałami. Teren zyskał też nowy wygląd – zasadzone zostały krzewy i kwiaty, a pomiędzy maszynami wyznaczone zostały utwardzone ścieżki. Za projekt odpowiada architekt, Barbara Pluskota-Gajewska.

„Cieszymy się, że możemy oddać do użytku Seniorów oraz mieszkańców osiedla Chojny nowe miejsce, w którym będą mogli zarówno poćwiczyć, jak i odpocząć. Cieszyło nas tak duże zainteresowanie inwestycją jeszcze przez otwarciem – Seniorzy przez ostatnie dni już korzystali z urządzeń. Ta siłownia to doskonałe uzupełnienie naszych pozostałych inicjatyw dla osób po 60 r.ż. ” – mówiła Elżbieta Łacina, Prezes DOZ Fundacji dbam o zdrowie.

W poniedziałek 31 sierpnia Prezes DOZ Fundacji Elżbieta Łacina wraz z panią architekt, Barbarą Pluskota-Gajewską wkopały historyczną "kapsułę czasu", tak by ktoś za 100 lat mógł się dowiedzieć o historii tego miejsca. A co było w kapsule? Oczywiście aktualna łódzka gazeta codzienna, projekt strefy oraz kilka fundacyjnych gadżetów, którymi dzieliliśmy się z Seniorami na naszych spotkaniach.

DOZ Fundacja od trzech lat wspiera i aktywizuje łódzkich Seniorów. Osoby po 60. roku życia z Łodzi i okolic mogły brać udział w konferencjach medycznych, bezpłatnych badaniach profilaktycznych czy cyklicznych koncertach muzycznych. Wraz z ogłoszeniem stanu zagrożenia epidemiologicznego wszystkie imprezy i spotkania z Seniorami zostały zawieszone. „Z dnia na dzień straciliśmy możliwość spotkań z Seniorami. Część naszych aktywności staraliśmy się przenieść do internetu, jednak nic nie zastąpi bezpośrednich spotkań. Dlatego też chcieliśmy jak najszybciej stworzyć miejsce, w którym Seniorzy będą dbać o swoje zdrowie i sprawność,  a także bezpiecznie spotkać się i odpocząć” – dodaje Elżbieta Łacina.

Przekaż 1 % podatku na DOZ Fundację

Chcę pomóc Doz fundacja